Marin Popa

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Departamentul de Engleză din cadrul Facultății de Litere și Departamentul de Teatru și Arte Plastice de la Facultatea de Arte, organizează, online și onsite, pe 17-18 octombrie, Conferința Internațională cu titlul: “The Olfactory Story of Perfume in Literature, Psychology and the Arts”, aflată la prima ediție.

Deschiderea conferinței va avea loc la Sala Senatului, pe 17 octombrie, de la ora 10,00, în prezența rectorului universității gălățene, prof. univ. dr. ing. habil. Marian Barbu.

În cele două zile, în Sala Multimedia de la sediul central din strada Domnească nr. 47, vor fi prezentări și ateliere/paneluri în următoarele domenii de cercetare: Literatura britanică și a Commonwealth-ului; Literatura americană și universală; Studii culturale britanice; Studii de traducere și analiza discursului; Semiotică și stilistică; Psihologie; Studii cinematografice și alte arte.

Vor conferenția în plen:

- conf. dr. dr. Mădălina Diaconu, de la Universitatea din Viena, autoarea cărții „Despre miresme şi duhori. O fenomenologie a olfacției”, Ed. Humanitas, (online),

- Claudiu Sfirschi Laudat, editorul șef al revistei Osmé – The Perfume Review,

- conf. dr. Alina Bottez, de la Universitatea București;

- Pascal Lardellier, prof abilitat la Universitatea Bourgogne Franche-Comte din Franta (online),

- prof. habil. dr. Arthur Tuluș, prorector UDJG,

- dr. Doru Căstăian, prof. asociat la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie a UDJG și psiholog clinician,

- psihoterapeut Mioara Grigoraș.

Studenții Facultății de Arte, coordonați de lect. dr. Miruna Drăgușin și lect. dr. Tudor Şerban, vor realiza, în holul Universității, expoziția cu titlul: „Whispers of Scent”, ce conține lucrări inspirate de această temă. Vernisajul va avea loc joi, în deschiderea conferinței, iar lucrările vor rămâne pe simeze până luni.

„Pentru poeți, romancieri, muzicieni, pictori, ilustratori, fotografi și psihologi, parfumul a fost întotdeauna o muză, iar povestea sa olfactivă în literatură, psihologie și artă este o dovadă a puterii de a modela percepția și emoția umană. La fel ca imaginile vizuale sau descrierile auditive, imaginile olfactive în literatură, psihologie și arte pot evoca emoții puternice și crea peisaje mentale vii pentru cititori. De la «În căutarea timpului pierdut» a lui Marcel Proust, la «Parfumul: povestea unui criminal» de Patrick Süskind, la piesa «Menajeria de sticlă», de Tennessee Williams sau la «O sută de ani de singurătate», de Gabriel García Márquez, călătoria olfactivă îl transportă pe protagonist într-un anumit moment din trecut, în căutarea identității”, a explicat lect. univ. dr. Lidia Mihaela Necula, organizatorul acestui eveniment.

Elevii gălățeni Alesia Șerban-Radovici și David Teodor Nicodim au reprezentat cu succes Galațiul la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, desfășurată la Kathmandu, Nepal.

Cei doi erau, la momentul înscrierii în concurs, elevi în clasa a VIII-a ai Școlii Gimnaziale nr. 29 Galați. Acum, ambii sunt elevi în clasa a IX-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”.

La Kathmandu, România a fost reprezentată de două echipe, datorită rezultatelor foarte bune obținute în anii precedenţi.

Component al primei echipe a României, David Teodor Nicodim a fost recompensat cu menţiune. Alesia Șerban Radovici, care a concurat pentru echipa secundă a ţării noastre, a câștigat medalia de bronz.

La această ediţie a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, România a obţinut 7 medalii, din care 2 de argint şi 5 de bronz. Galațiul a fost singurul oraș din țară cu doi reprezentanți, ceilalți componenți ai lotului național fiind din Timișoara, Pitești, Botoșani, Piatra Neamț, Ploiești şi Craiova.

Felicitări celor doi elevi, părinților lor și profesoarelor Lucia Popa și Elena Seciu!

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Șantierul Naval Damen Galați (Damen Shipyards Galati) au semnat, miercuri, 9 octombrie, un acord de parteneriat pentru susținerea și promovarea reciprocă a activităților ce au ca obiectiv implementarea intereselor generale, dar și a intereselor specifice celor două părți.

„Putem dezvolta programe multidisciplinare de masterat, în colaborare cu mai multe facultăți. Putem stabili o listă de discipline astfel încât absolvenții să aibă cunoștințele de care agentul economic are nevoie. Îmi doresc foarte mult să reușim să dezvoltăm programe de studii care să se plieze exact pe piața muncii”, a declarat rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. dr. ing. habil. Marian Barbu.

„Colaborarea cu Universitatea, prin facultățile de specialitate, este extrem de importantă pentru noi. Anul acesta am demarat și programul de internship, avem deja studenți care l-au terminat cu succes”, a spus, la rândul ei Daniela Cristea, director financiar în cadrul Damen Galați.

În cadrul acestui acord, Damen Galați va asigura o sponsorizare de 750.000 de lei în vederea modernizării unor spații educaționale din cadrul Facultății de Arhitectură Navală. Se propune, în cadrul contractului, modernizarea sălii de curs CN14 (fostă „Trasaj”), o sală reprezentativă pentru Facultatea de Arhitectură Navală.

Termenul propus pentru modernizare este de 12 luni de la data semnării contractului de sponsorizare.

Pentru a asigura funcționalitatea și utilitatea în sala de curs CN 14 în conformitate cu noile tendințe din domeniul naval, vor fi efectuate lucrări de arhitectură, electrice și termice, dar și dotări cu mobilier și echipamente tehnice de ultimă generație pentru susținerea de conferințe.

De asemenea, pentru conservarea tradiției sălii „Trasaj”, care avea pe pardoseala originală trasat un plan de forme al unui remorcher, la scara 1:1, se intenționează expunerea unui plan de forme al unui remorcher reprezentativ de la Damen Galați.

Sala modernizată va fi botezată „Sala Damen”.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați anunță lansarea proiectului „Antreprenoriat social urban pentru zona de Est – AntRES 3.0”.

Obiectivul general al proiectului vizează sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului social urban în Regiunile Sud-Est și Nord-Est, prin înființarea, dezvoltarea, susținerea și monitorizarea a 28 de întreprinderi sociale (inclusiv întreprinderi sociale de inserție) în mediul urban. Aceste entități vor contribui la crearea de noi locuri de muncă, în special pentru persoanele defavorizate din categorii vulnerabile, precum și la dezvoltarea economiei sociale locale și regionale.

Grupul țintă al proiectului va fi format din 132 de persoane fizice cu minimum studii medii, care trebuie să se încadreze în anumite categorii:

- persoane aflate în căutarea unui loc de muncă;

- tineri cu vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani;

- șomeri, șomeri de lungă durată;

- persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii (persoane cu dizabilități, persoane din comunități cu excluziune socială, persoane din zone rurale, persoane eliberate din detenție, tineri fost instituționalizați, persoane reîntoarse în țară, persoane cu vârsta peste 50 ani care nu au loc de muncă sau sunt pe punctul de a-și pierde locul de muncă);

- persoane inactive (studenți, casnice) care doresc să obțină sprijin nerambursabil pentru înființarea unei întreprinderi sociale.

Participanții din grupul țintă vor beneficia de formare în competențe antreprenoriale, adică un curs de „Antreprenoriat în economia socială” de 180 de ore. Cei care finaliza cursul vor primi câte 900 de lei.

28 dintre planurile de afaceri propuse de cursanți vor fi finanțate cu câte 75.000 euro, la care acestea se va adăuga câte o cofinanțare privată de minimum 10%.

Proiectul susține crearea a 140 de locuri de muncă - minimum 5 la fiecare întreprindere socială.

Conferința de lansare va avea loc pe data de 10 octombrie, între orele 10:00 și 13:00, la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UDJG, Aula „Virgil Madgearu” – Str. Nicolae Bălcescu nr. 59-61, Galați.

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, sâmbătă, de Ziua Mondială a Educaţiei mai multe unităţi de învăţământ din țară.

„Onorăm rolul esenţial al tuturor celor care sunt parte a procesului de învăţământ în ghidarea tinerilor noştri pe calea cunoaşterii şi a asumării valorilor pe care se construieşte o societate liberă, prosperă şi puternică. A te dedica formării unor întregi generaţii este una dintre cele mai frumoase vocaţii”, a afirmat preşedintele.

Printre unitățile de învățământ decorate s-au numărat și trei din județul Galați.

Colegiul Național „Vasile Alecsandri” a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor, iar Liceului Tehnologic nr. 1 Corod și Școlii Gimnaziale nr. 16 Galați le-a fost conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer.

În România, Ziua Mondială a Educaţiei (5 octombrie) este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie), care a fost introdusă în anul 2013.

Joi, 3 octombrie, personalul Biroului informare recrutare Galați a fost prezent la școlile gimnaziale din localitățile gălățene Tudor Vladimirescu, Piscu și Hanu Conachi unde a interacționat cu elevii din clasele a VII-a și a VIII-a, informează Centrul Militar Județean Galați „General Alexandru Cernat”.

„În cadrul activității de promovare a colegiilor militare, personalul recrutor le-a oferit tinerilor detalii privind condițiile și criteriile de recrutare, modalitatea de înscriere, etapele procesului de selecție și admitere, precum și beneficiile alegerii unui colegiu național militar. Mulțumim personalului didactic pentru încrederea și permisiunea acordate privind accesul în sălile de cursuri”, afirmă reprezentanții Centrului Militar Județean.

Pentru informații detaliate și consiliere privind profesia militară, cei interesați se pot adresa personalului recrutor din cadrul Biroului informare recrutare din municipiul Galați, din strada Domnească nr. 92, la telefon 0236.497.031 sau e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a OUG nr. 87/2023, care stabileşte că prima de carieră didactică şi cea de carieră profesională pentru personalul didactic şi, respectiv, cel administrativ se acordă începând cu luna octombrie a fiecărui an şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Legea mai stabileşte că prima de carieră didactică se acordă şi pentru următorii ani şcolari/universitari, respectiv până în anul şcolar/universitar 2026 - 2027 inclusiv pentru a susţine cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educaţie şi Ocupare 2021 - 2027 şi în limita fondurilor disponibile cu această destinaţie şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

Ordonanţa prevede că prima de carieră se acordă pe suport electronic.

"Personalul administrativ din învăţământul preuniversitar şi universitar, aflat în activitate în anul şcolar, respectiv universitar, 2022 - 2023, beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an şcolar/universitar suportată din Programul Educaţie şi Ocupare 2021 - 2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură şi în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operaţional", indică actul normativ.

Reprezentanţii inspectoratelor şcolare elaborează lista cu beneficiarii finali, având în vedere informaţiile comunicate şi asumate de reprezentanţii unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Universităţile de stat elaborează lista cu beneficiari finali potrivit procedurilor proprii.

Listele cu beneficiarii finali trebuie elaborate până la data de 20 septembrie a fiecărui an.

Diplomele de absolvire ce le vor fi eliberate viitoarelor promoții de absolvenți de studii superioare, începând cu studenții intrați în această toamnă în primul an de facultate, vor avea ca element distinctiv un cod QR. Reglementarea a fost aprobată miercuri printr-o hotărâre de guvern și mai prevede că actele de studii se întocmesc în limba română şi în limba engleză.

Prin scanarea codului QR, se va certifica autenticitatea documentului și, totodată, se va accesa baza de date ce conține întregul parcurs academic al titularului.

HG aprobată mai prevede ca suplimentul la diplomă în formatul Europass, care se va elibera absolvenților înmatriculați în anul I de studii începând cu anul universitar 2024 – 2025, să fie întocmit bilingv, în limbile română şi engleză.

Cursdeguvernare.ro scrie că datele accesate prin scanarea QR sunt legate de RUNIDAS, sistemul informatic integrat pentru gestiunea actelor de studii eliberate de unitățile de învățământ preuniversitar, de instituțiile de învățământ superior şi de Academia Română, precum şi a registrelor matricole de la nivelul sistemului de învățământ superior.

RUNIDAS funcționează pe baza datelor înscrise în sistem, conținând inclusiv elementele de identificare ale documentelor rezultate după finalizarea ciclului de studii şi emiterea diplomelor şi actelor de studii pentru studenții, studenții-doctoranzi şi cursanții care au fost înscriși, au urmat cursurile şi au susținut examenele de finalizare a studiilor.

Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport au semnat, marţi, protocolul de colaborare pentru implementarea Programului Naţional "Campion în şcoală".

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, parteneriatul va asigura un cadru de colaborare pentru implementarea programului în unităţile de învăţământ din întreaga ţară, contribuind astfel la stimularea interesului pentru sport în rândul tinerilor.

Protocolul prevede implicarea a minimum 47 de campioni ai sportului românesc, retraşi din activitatea sportivă, care vor participa în mod activ la activităţile programului, în calitate de "ambasadori ai sportului şcolar". Aceştia vor fi implicaţi în următoarele activităţi: lecţii de educaţie fizică şi sport, ore de consiliere şi orientare, precum şi competiţii sportive şcolare în judeţele şi sectoarele unde au fost desemnaţi, inspirând elevii şi cadrele didactice prin propriul exemplu.

"Prin acest protocol dorim să aducem marii campioni ai sportului românesc mai aproape de elevi şi de cadrele didactice, pentru a inspira şi pentru a motiva generaţiile tinere să adopte un stil de viaţă sănătos şi activ. Aceşti ambasadori ai sportului vor inspira elevii prin exemplul lor de dăruire, disciplină şi curaj, demonstrând că succesul vine din respectul pentru reguli şi din munca susţinută. Prin acest program ne dorim să creştem gradul de participare a elevilor la activităţile sportive, să dezvoltăm spiritul de echipă şi să cultivăm o mentalitate de învingător, nu doar pe terenul de sport, ci şi în viaţa de zi cu zi", a afirmat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, conform comunicatului.

Programul urmăreşte creşterea gradului de participare activă şi sistematică a elevilor la activităţi sportive şi promovarea sportului ca mijloc de îmbunătăţire a stării de sănătate şi a condiţiei fizice şi psihice.

"Acest parteneriat între Ministerul Educaţiei şi Agenţia Naţională pentru Sport este o dovadă clară că, atunci când lucrăm împreună, putem obţine rezultate extraordinare. Astăzi plantăm seminţele unei generaţii mai puternice şi mai unite, pentru că sportul nu înseamnă doar medalii şi recorduri. Înseamnă valori corecte, ambiţie, perseverenţă, respect, fair-play. Educaţia fizică şi sportul nu sunt doar materii şcolare, ci instrumente esenţiale pentru dezvoltarea integrală a copilului, iar prin exemplul marilor campioni, ne dorim să le arătăm tinerilor că sportul îi poate ajuta să devină oameni mai buni", a afirmat Elisabeta Lipă, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Marți, 1 octombrie 2024, se reiau cursurile în toate unitățile de învățământ din județul Galați, a anunțat Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Galați.

Asta înseamnă că reîncep cursurile cu prezență fizică și toți elevii din localitățile gălățene afectate de inundațiile puternice de la mijlocul lunii septembrie.

Reamintim că, în urma avertizărilor hidrometeorologice emise, în județul Galați a fost luată măsura suspendării, pentru data de 30 septembrie, a activității a peste 100 de unități de învățământ (cu personalitate juridică și structuri) din 25 de localități.