Marin Popa

Ministerul Educației a publicat lista proiectelor admise în urma etapei de evaluare a eligibilității din cadrul apelului de proiecte „Schemă de granturi pentru construcția de campusuri școlare rurale”.

Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 29,97 milioane de euro.

Unul dintre cele 8 proiecte admise este cel intitulat „Construire campus școlar rural în comuna Cudalbi, județul Galați”, depus de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Rural Campus Galați.

Ministerul Educației a lansat alte două apeluri de proiecte ce vizează construcția și modernizarea infrastructurii universitare, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență - Componenta C15: Educație.

Acestea sunt Apelul II de proiecte „Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului”, cu o alocare financiară de 43 de milioane de euro, și Apelul II de proiecte „Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil”, cu o alocare de 27 de milioane de euro.

„Aceste apeluri de proiecte au scopul de a îmbunătăți calitatea vieții studenților și de a crea un mediu academic modern și incluziv în învățământul superior din România”, potrivit Ministerului Educației.

Solicitanții eligibili sunt toate tipurile de instituții de învățământ superior de stat acreditate.

În cadrul ambelor apeluri, proiectele se depun exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, până pe 26 iulie.2024, ora 17:00.

Au început înscrierile pentru cea de a doua ediție a Școlii de Vară „Comunicare pe rețelele sociale”. „După succesul de la prima ediție, în care peste 40 de tineri elevi și studenți au învățat cu zâmbetul pe buze despre schimbările pe care le produc rețelele de socializare în viețile noastre, Facultatea de Litere își propune să ducă evenimentul la un următorul nivel”, potrivit reprezentanților Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Anul acesta, cursurile au o componentă practică semnificativă, participanții urmând să creeze conținut video digital la standarde ridicate în cadrul Laboratorului pe producție video (Studio TV) al Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

La fel ca și anul trecut, cursurile sunt gratuite și sunt disponibile pentru un număr de 40 de liceeni, cărora li se vor alătura 10 studenți voluntari, atât de la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, cât și de la alte specializări.

Cursurile Școlii de Vară se vor desfășura la sediul Facultății de Litere în perioada 8-18 iulie și vor fi susținute de lectori specializați în comunicarea de masă.

Programul zilnic este de 4 ore de curs, în intervalul 10:00 – 15:00, cu o pauză de masă și relaxare activă între 12:00 și 13:00. Important: mesele sunt asigurate gratuit cursanților.

Cei interesați trebuie să fie liceeni sau proaspăt absolvenți de liceu și să își dorească să afle mai multe despre comunicarea pe rețelele de socializare. Înscrierile au loc până pe data de 28 iunie.

Pentru înscriere, cei interesați trebuie să trimită un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. prin care să își anunțe intenția de participare la Școala de Vară. Mesajul trebuie să conțină numele și prenumele, liceul la care învață elevul (sau pe care l-a absolvit în cazul celor care au încheiat clasa a XII-a), precum și un scurt text (10 rânduri) în care să explice motivația pentru participarea la Școala de Vară. Textul va fi criteriu de selecție în cazul în care există mai multe cereri decât numărul de locuri disponibile.

Informații suplimentare, la telefon / WhatsApp 0740.422.783 (lector dr. Marius Țuca)

Sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat a început luni, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Peste 134.000 de candidaţi, dintre care 119.000 din promoţia curentă, sunt aşteptaţi să susţină examenul, la toate probele sau doar la cele nepromovate în sesiunile anterioare.

Sesiunea de vară a bacalaureatului începe cu probele de evaluare a competenţelor.

Astfel, de luni până miercuri se va desfăşura proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]. Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B] va avea loc miercuri şi joi.

Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională [proba C] se va desfăşurat în perioada 25-27 iunie.

Potrivit Ministerului Educației, evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situaţiile în care această condiţie nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene (aşadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins).

În aceeaşi manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au mai precizat că probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie vor începe în 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată în 2 iulie, fiind urmată, în 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura în 5 iulie.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12:00 - 18:00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

2.500 de elevi din peste 100 de școli din zonele rurale și orașele Tecuci, Târgu Bujor și Berești au avut, pe durata a 11 zile, șansa de a explora și a descoperi frumusețea muzeelor aflate în subordinea Consiliului Județean Galați, în cadrul proiectului educațional „Muzeele prin ochii copiilor”, care își propune să inspire și să îmbogățească tânăra generație cu valorile culturale.

Copiii au fost primiți cu brațele deschise la Muzeul “Casa Cuza Vodă”, locul în care a copilărit domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul de Istorie “Paul Păltănea” - secția Lapidarium, Grădina Botanică, Grădina Zoologică, Muzeul de Artă Vizuală, Muzeul Satului și Muzeul Pescăresc.

Gratuit și cu tot ce au avut nevoie, asigurat de Consiliul Județean, copiii au pătruns în fascinanta lume a muzeelor. Fiecare vizită a fost o aventură unde au învățat despre natură, despre istoria noastră, despre lumea culorilor, lumea animalelor, mediul înconjurător și tradițiile străbunilor noștri.

În anii precedenți, peste 10.000 de copiii au avut bucuria de a participa la acest proiect educațional derulat de Consiliul Județean Galați.

În perioada 17-19 iunie, se desfășoară a X-a ediție a Conferinței Internaționale „History, Spirituality, Culture. Dialogue and Interactivity”, organizată de Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Centrul de Studii Istorice și Social-Culturale Est-Europene și Centrul de Cercetare Teologică Ortodoxa Interdisciplinară „Sf. Trei Ierarhi”.

Conferința este realizată în parteneriat cu instituții academice și centre de cercetare de la Université Sorbonne Paris Nord și Université Lyon 2 (Franța), Université de Kairouan (Tunisia), Université Sultan Moulay Slimane, Béni Mellal (Maroc), Hue University (Vietnam) și cu partenerii tradiționali din Republica Moldova (Universitatea de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul) și Ucraina (Universitatea Națională „I.I. Mechnikov” din Odessa, Universitatea Națională Maritimă din Odessa și Universitatea Națională a Mării Negre „Petro Mohyla” din Mykolaiv), la care se adaugă participanți din alte instituții academice și culturale din țară și străinătate.

Conferința reunește, peste 100 de cercetători care vor dezbate probleme sociale de actualitate, din perspectivă istorică, politică, filosofică, sociologică, teologică și cultural-educațională.

Lucrările conferinței vor fi publicate în revistele de specialitate din seria Analelor Universității „Dunărea de Jos” din Galați, acestea fiind indexate în bazele de date internaționale.

Conferința se va derula la sediul facultății (onsite) și online, pe platforma Microsoft Teams, programul Conferinței fiind disponibil AICI.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (UDJG) ocupă poziția 1001-1500, din 1963 de universități din lume participante, și poziția 7 din 19 instituții de învățământ superior românești incluse anul acesta în Topul Times Higher Education’s Impact Rankings 2024, informează instituția gălățeană.

Times Higher Education identifică universitățile care excelează în mai multe Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite și care își arată angajamentul de a aborda cele mai presante provocări ale lumii, inclusiv durabilitatea mediului, incluziunea socială, creșterea economică și parteneriatele.

În ediţia 2024 a clasamentului sunt prezente 19 universităţi din România. Între acestea, pe poziţii onorabile se situează 7 din cele 9 universităţi membre ale Consorţiului Universitaria: Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Clasamentul integral poate fi consultat AICI.

Cadrul metodologic general pe care Ministerul Educaţiei se pregăteşte să îl adopte, la propunerea ARACIS, va facilita implementarea politicilor privind dimensiunea socială a învăţământului superior în cadrul universităţilor, a afirmat, marţi, ministrul Ligia Deca, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, implementarea unui nou tip de evaluare externă în România care permite instituţiilor de învăţământ superior să îşi dezvolte propriile standarde şi indicatori de performanţă reprezintă un pas "important" în asigurarea calităţii educaţiei.

"Unul dintre principiile fundamentale ale asigurării calităţii este capacitatea de a se adapta la gama diversă de instituţii, programe şi studenţi. De aceea, implementarea unui nou tip de evaluare externă în România, care permite instituţiilor de învăţământ superior să îşi dezvolte propriile standarde şi indicatori de performanţă, reprezintă un pas important în asigurarea calităţii educaţiei. Cadrul metodologic general pe care ne pregătim să îl adoptăm, la propunerea ARACIS, va facilita implementarea politicilor privind dimensiunea socială a învăţământului superior în cadrul universităţilor. Educaţia de calitate şi oportunităţile de învăţare pe tot parcursul vieţii sunt fundamentale pentru a educa studenţi responsabili care pot contribui la o lume mai paşnică, inclusivă şi sustenabilă", a scris Deca, pe Facebook.

Ministrul Educaţiei a participat marţi la ceremonia de deschidere a celui de-al XIV-lea Forum bienal al Reţelei Internaţionale a Agenţiilor de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (INQAAHE), găzduit de ARACIS la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Cu acest prilej, ministrul a subliniat importanţa parteneriatului dintre Ministerul Educaţiei şi ARACIS în domeniul asigurării calităţii şi a discutat despre noua Lege a învăţământului superior şi impactul acesteia asupra misiunii educaţionale de a genera, certifica şi transfera cunoştinţe.

Ligia Deca a amintit importanţa implicării în comunitate prin desfăşurarea unor activităţi comune în beneficiul instituţiei de învăţământ superior şi al mediului social, economic şi cultural.

Invenția se referă la obținerea unui produs lactat tip desert pe bază de concentrat proteic din zer și cătină și la procedeul de obținere a acestuia. Autorii brevetului de invenție sunt Florentina Mihaela Ursache, Elisabeta Botez, Nicoleta Stănciuc, Doina Georgeta Andronoiu, Oana Viorela Nistor, Mihaela Turturică și Gabriela Râpeanu (Brevet nr. 132699 din 30.04.2024), informează reprezentanții universității.

„Ideea care a stat la baza elaborării brevetului de invenție a fost creșterea cerințelor și a interesului consumatorilor pentru produsele lactate tip desert, cum ar fi șarlotele, budincile și diferite creme, care se fabrică în principal din lapte, la care se adaugă agenți de îngroșare și arome (vanilie, ciocolată, caramel etc). Produsul obținut conține fructe de cătină deshidratate care sunt bogate în compuși bioactivi cu rol în buna funcționare a sistemului nervos central, a sistemului imunitar și în sinteza proteinelor.

De asemenea, fructele de cătină sunt foarte valoroase pentru industria alimentară și datorită puterii de colorare a pigmenților prezenți în aceste fructe. Produsul are la bază un proces de emulsionare a proteinelor din zer, care sunt recunoscute ca sursă importantă de peptide bioactive, ce exercită diferite funcții precum: antihipertensive, antilipemice, antimicrobiene, antioxidative, opiacee și imunomodulatoare. Utilizarea cătinii deshidratate și a concentratului proteic din zer au condus a obținerea unui produs lactat tip desert cu valoare nutritivă ridicată și caracteristici senzoriale superioare.

Datorită conținutului ridicat de compuși bioactivi din cătină și digestibilității ridicate a proteinelor din zer, produsul lactat tip desert pe bază de concentrat proteic din zer și cătină deshidratată are un caracter funcțional”, potrivit sursei citate.

Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Galați organizează cea de-a XX-a ediție a Conferinței Regionale C.J.A.P. - „Consilierea psihopedagogică între teorie și practică”.

Evenimentul va avea loc pe 13 iunie, la sediul CJRAE, între orele 9.00 și 15.30.

Scopul evenimentului îl reprezintă creșterea eficienței profesionale prin accesarea unor cunoștințe și experiențe diverse din domeniul asistenței psihopedagogice și educaționale.

„Acest eveniment este o oportunitate excelentă de a învăța și de a împărtăși experiențe, contribuind la dezvoltarea competențelor profesionale și la îmbunătățirea practicilor educaționale”, potrivit reprezentanților CJRAE Galați.