Marin Popa

20 de boboci, studenți la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, au primit luni câte un kit al studentului, în valoare de 2.000 de lei. Este vorba despre un laptop și un rucsac, instrumente de care studenții au mare nevoie la cursuri. Beneficiarii sunt studenți în anul întâi, absolvenți de liceu în mediul rural, proveniți din sistemul de protecție socială sau cu nevoi speciale, informează universitatea gălățeană.

Inițiativa se înscrie în cadrul proiectului „Access și integrare universitară pentru succes, CNFIS-FDI-2024-F-0042”.

„Kiturile au fost înmânate de rectorul UDJG, prof. dr. ing. habil. Marian Barbu, care i-a felicitat pe beneficiari că au ales universitatea noastră și i-a asigurat că au făcut o alegere foarte bună din punctul de vedere al carierei viitoare”, potrivit universității gălățene.

„Prin acest proiect, universitatea noastră demonstrează angajamentul său de a sprijini studenții aflați în situații mai dificile și de a le oferi șanse egale pentru a excela. Ne dorim ca acești tineri să devină modele de succes, demonstrând că pot depăși orice obstacol cu sprijinul potrivit, prin acces la educație de calitate”, consideră președintele Senatului Universitar, conf. univ. dr. Alexandru Nechifor.

„Este un mic ajutor din partea noastră pentru cei care au terminat liceul în mediul rural, cu ajutorul căruia sperăm să aibă o tranziție mai ușoară de la viața de elev la cea de student. De fapt, proiectul nostru chiar asta își propune: creșterea echității sociale și sporirea gradului de acces al acestor elevi la învățământul superior”, a spus la rândul său directorul proiectului, conf. univ. dr. ing. Ciprian Vlad.

Conducerea Universității „Dunărea de Jos” din Galați a luat decizia ca orele de vineri (29 noiembrie) și cele de luni (2 decembrie) să se desfășoare hibrid sau să fie recuperate ulterior, în regim gratuit.

Această decizie a fost luată pentru a permite studenților de la UDJG să voteze pentru alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, în localitatea de domiciliu.

„Am susținut întotdeauna că dreptul la vot este unul extrem de important pentru toată lumea, mai ales pentru tineri. Am decis ca, în aceste două zile, cursurile să se desfășoare în format hibrid sau, acolo unde nu este posibil, studenții să recupereze activitățile didactice în mod gratuit”, a declarat rectorul UDJG, prof. dr. ing. habil. Barbu Marian.

Această decizie reflectă încă o dată angajamentul Universității „Dunărea de Jos” din Galați de a susține implicarea tinerilor în viața democratică a țării.

Reţeaua şcolară a județului Galați cuprinde 448 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, din care 51 nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare din partea DSP Galați la începutul anului școlar.

În acveastă situație se găsesc, total sau parțial, 26 de grădiniţe, 19 şcoli şi 6 licee.

Parţial autorizate sunt unităţile de învăţământ care au mai multe corpuri în structură şi nu toate sunt autorizate.

Printre motivele pe ntru care aceste unități de învățământ nu au primit autorizație sanitară de funcționare se numără:

- locații improprii, fără circuite funcţionale, cubaj şi iluminat natural necorespunzător,

- lipsa spațiilor de joacă,

- paturi suprapuse şi insuficiente,

- grupuri sanitare insuficiente ca număr,

- instalaţii sanitare nefuncţionale sau lipsa apei curente,

- funcționare în clădiri deteriorate sau în reabilitare.

Studenții gălățeni și toți cei interesați sunt invitați joi, 28 noiembrie, de la ora 15.00, în Aula Magna a UDJG (strada Domnească nr. 111), pentru a descoperi oportunitățile pe care Serviciul de Informații Externe le are de oferit.

„Ești o persoană dinamică, energică și sociabilă? Te pasionează limbile străine sau ești expert în teoria informației, teoria numerelor, geometrie diferențială, teoria algoritmilor, statistică, probabilități sau algebră? Indiferent de punctele tale forte, la SIE poți găsi locul perfect pentru a-ți valorifica potențialul!

Specialiștii Serviciului de Informații Externe îți vor prezenta diversitatea rolurilor din cadrul serviciului, îți vor răspunde întrebărilor și te vor ajuta să înțelegi cum poți deveni parte dintr-o echipă de elită”, potrivit reprezentanților universității de stat gălățene

La Universitatea Politehnică din București s-a desfășurat prima ediție a Salonului Internațional de Inovație și Inventică - EURO Politehnicus, un eveniment dedicat excelenței și inovației.

Facultatea de Arhitectură Navală (FAN) din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a fost reprezentată de Costel Ungureanu, care a prezentat rezultatele proiectului de cercetare „Modular Aquaculture Platform for a Sustainable Development of the Blue Economy in the Lower Danube region, FISH&FAN”, informează instituția gălățeană.  

„Acest proiect reprezintă o contribuție valoroasă la dezvoltarea sustenabilă a economiei albastre în regiunea Dunării de Jos, punând accent pe soluții inovatoare și ecologice.  Felicităm organizatorii pentru un eveniment de excepție și pe toți participanții pentru ideile remarcabile care modelează viitorul!  Suntem onorați să fim parte din această comunitate de vizionari care promovează creativitatea și sustenabilitatea”, potrivit reprezentanților FAN și ai universității gălățene. 

Sâmbătă, la Liceul Tehnologic „Radu Negru” a fost organizat Cercul metodic al profesorilor de informatică și TIC - setul liceu, informează Inspectoratul Școlar Județean Galați.

Tema întâlnirii a fost „Adaptarea metodelor, tehnicilor și strategiilor de predare-învățare în contextul educației digitale”.

„Educația digitală și incursiunea în mediul digital ne-au reunit pentru a parcurge împreună de la complex până la practic diverse metode, strategii și tehnici care corespund nevoilor actuale ale elevilor. Felicitări organizatorilor, colegii de la Liceul Tehnologic «Radu Negru», Liceul Teoretic «Dunărea» și Liceul Tehnologic «Anghel Saligny»!”, se afirmă într-o postare a ISJ Galați.

La Școala nr. 22, din cartierul gălățean Micro 19, a fost construită o sală modernă pentru orele de educație fizică și sport, informează municipalitatea. Noua construcție cuprinde sala de sport propriu-zisă, vestiarele, grupurile sanitare, spațiile tehnice etc.

Este vorba despre un proiect derulat cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, în timp ce Primăria municipiului Galați a asigurat partea de utilități. Valoarea proiectului este de aproximativ de 2 milioane de lei, iar lucrările au fost realizate de către constructorul SC Colen Impex SRL.

„Trebuie să încurajăm copiii să facă sport, dar avem datoria și să le oferim condiții în acest sens. Mă bucur că elevii Școlii nr. 22 au început deja orele de educație fizică în noua sală. Sportul înseamnă sănătate și vom continua să le oferim copiilor cele mai bune condiții pentru mișcare”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

În perioada 14-17 noiembrie, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați s-a desfășurat reuniunea Consorțiului Universitaria, în cadrul căreia au fost analizate ultimele tendințe din învățământul universitar și au fost discutate unele dintre cele mai relevante aspecte legate de starea actuală a învățământului superior românesc și nu numai.

La eveniment au participat reprezentanții tuturor celor nouă universități membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice din București, Universitatea din Craiova, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Universitatea Ovidius din Constanța, precum și cei ai Universității de Stat din Moldova (Chișinău), instituție de învățământ superior care are statut de membru asociat în cadrul Consorțiului.

Unul dintre cele mai importante aspecte analizate a fost reprezentat de metodologia de finanțare a învățământului superior, fiind subliniate o serie de probleme legate de insuficienta fundamentare a unora dintre coeficienții de cost utilizați pentru repartizarea finanțării de bază, dar și a principiului conform căruia aceiași coeficienți de cost sunt utilizați pentru repartizarea finanțării suplimentare între diferite ramuri de știință. Se impune o regândire a filosofiei care stă la baza alocării acesteia din urmă, prin luarea în considerare a numărului fizic de studenți și cadre didactice, precum și prin accentuarea dimensiunii legate de excelența academică și utilizarea unor metode obiective și a unor indicatori relevanți de măsurare a calității.

O altă temă dezbătută în cadrul reuniunii a vizat modul de alocare a locurilor finanțate de la bugetul de stat, fiind semnalate anumite aspecte care diminuează impactul social, dar și economic al acestui tip de politică publică. În acest context, se impune o mai bună corelare a distribuției locurilor bugetate cu mărimea populației și cu numărul absolvenților de studii liceale, corectarea unor dezechilibre evidente între centre universitare și chiar între regiuni, luarea în considerare a cererii din partea candidaților, evaluată prin prisma numărului de studenți înmatriculați cu taxă. Astfel, la repartizarea locurilor bugetate rămase neocupate după sesiunea de admitere din toamnă, ar trebui să fie luat în calcul criteriul legat de numărul studenților admiși cu taxă în anul curent.

A fost ridicată și problema resurselor alocate finanțării masteratului didactic, al cărui impact ar putea fi cu mult mai mare dacă ar exista o condiționare a finanțării, mai ales din perspectiva burselor deloc de neglijat din punctul de vedere al cuantumului, de asumarea de către studenți a obligației de a urma, pentru o anumită perioadă, o carieră profesională în învățământul preuniversitar. În același context, a fost propusă o clarificare a sistemului de evaluare a parcursului profesional al absolvenților de studii universitare, cu atât mai mult cu cât numeroase programe de studii din universitățile comprehensive, dintre cele care au un caracter mai puțin vocațional, oferă perspective de carieră foarte diverse, multe chiar prevăzute de condițiile de angajare pe diferite funcții în sistemul public.

O altă temă abordată în cadrul discuțiilor a vizat finanțarea cercetării științifice și o serie de probleme identificate în cadrul ultimelor competiții naționale de proiecte de cercetare. Astfel, ar fi necesară implementarea unor măsuri, cum ar fi: regândirea modului de grupare a domeniilor de cercetare în cadrul cărora se concurează pentru finanțarea proiectelor, identificarea modalităților prin care este asigurată creșterea relevanței științifice a temelor finanțate, mai ales din perspectiva strategiei de dezvoltare a României și a priorităților identificate la nivel național, dar și revizuirea criteriilor de evaluare a proiectelor pentru asigurarea unui mecanism corect de alocare a fondurilor destinate finanțării proiectelor de cercetare.

Nu în ultimul rând, participanții la reuniunea Consorțiului Universitaria au subliniat importanța colaborării cu instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, în contextul continuării parcursului european al acesteia. În acest sens, a fost subliniată deschiderea existentă atât la nivelul Consorțiului, cât și din punctul de vedere al fiecărui membru al acestuia pentru intensificarea relațiilor de colaborare cu universitățile de peste Prut, susținerea acestora în demersurile vizând conectarea acestora la rețelele și alianțele universitare cele mai reprezentative la nivel internațional și asigurarea celor mai bune condiții pentru derularea proiectelor bilaterale România – Republica Moldova.

Dintre celelalte propuneri rezultate în urma dezbaterilor din cadrul grupurilor de lucru mai pot fi menționate următoarele:

- adoptarea reglementărilor subsecvente noii legi a învățământului superior în termenele prevăzute și clarificarea de îndată a problemelor apărute din cauza lipsei unor reglementări pe fondul schimbărilor legislative;

- revizuirea standardelor specifice pentru domeniile/programele de studii universitare, printr-o abordare strategică, la nivel național, cu implicarea specialiștilor din fiecare domeniu și cu mecanisme de consultare a părților interesate corelate cu amploarea schimbărilor vizate;

- creșterea rolului angajatorilor în procesul de elaborare și revizuire a standardelor specifice pentru domeniile/programele de studii universitare;

- clarificarea și completarea cadrului de reglementare și operaționalizare a programelor de studii integrate și a celor organizate în învățământul dual;

- o mai bună corelare între Ministerul Educației și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior în ceea ce privește modul de abordare a unor probleme și situații specifice;

- aplicarea de măsuri concrete pentru conturarea unei viziuni privind crearea unui ecosistem financiar integrat în ceea ce privește cercetarea științifică, care să sprijine atât cercetătorii și organizațiile de cercetare, cât și antreprenorii din domeniul tehnologic și întreg mediul de afaceri;

- corelarea numărului de studenți luați în considerare pentru alocarea bugetului cu categoriile de studenți care pot beneficia de burse, conform legislației în vigoare, precum și suplimentarea fondurilor destinate finanțării burselor sociale;

- completarea cadrului legal și instituțional în sensul sprijinirii efective a tranziției către tehnologii mai curate și mai eficiente, fără a compromite creșterea economică;

- intensificarea dialogului dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și instituțiile de învățământ superior pe tema nevoilor reale din punctul de vedere al digitalizării proceselor derulate la nivelul universităților;

- stabilirea cadrului legislativ pentru utilizarea inteligenței artificiale în sistemul de învățământ, prin alinierea la reglementările din domeniu aplicabile la nivelul Uniunii Europene;

- creșterea transparenței în ceea ce privește analiza cheltuielilor publice din domeniul educației, ca premisă pentru fundamentarea proiectului de buget alocat acestui domeniu în anul 2025.

Consorțiul Universitaria este cea mai complexă structură academică de profil din România sub aspectul tradiției academice, al mărimii (include peste 42% din studenții și peste 40% din cadrele didactice din învățământul superior din țară), al distribuției regionale (fiecare regiune de dezvoltare a țării este reprezentată), al diversității programelor de studiu (majoritatea lor sunt universități comprehensive) și al performanțelor în clasamentele internaționale.

Un campus profesional regional pentru învățământul dual se va construi în orașul Galați. Acesta va avea cămine, săli de clasă, ateliere, bibliotecă, sală de mese, un parc, dar și terenuri și o sală de sport – o investiție totală de aproape 75 de milioane de lei asigurată prin PNRR.

Primăria municipiului Galați informează că a lansat în licitație contractul pentru construirea campusului, după ce au fost obținute fonduri în acest scop prin PNRR.

Campusul va avea în componență o serie de spații:

- 4 cămine cu spațiu de cazare pentru minim 300 elevi;

- un amfiteatru pentru conferințe (cu dotările aferente bunei desfășurări a activității didactice);

- 10 ateliere de lucru - 8 ateliere pentru învățământ dual preuniversitar - (calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5) și 2 ateliere pentru învățământ universitar – (calificări profesionale de nivel 6);

- 10 săli de clasă;

- o bibliotecă cu o sală de lectură;

- 3 săli multifuncționale ce pot fi folosite atât ca săli de studiu individual sau în grupuri mici, cât și ca spații pentru conferințe sau discuții informale cu partenerii din mediul privat;

- o sală de mese cu o capacitate de 180 locuri.

Campusul va dispune și de spații pentru petrecerea timpului liber: 3 terenuri de sport multifuncționale, dotate pentru a fi folosite ca  terenuri de baschet, volei, tenis; o sală de sport; parc/spații verzi, parcări auto.

Campusul profesional va avea sediul în municipiul Galați, pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 25 (Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”).

Contractul lansat în licitație publică are o valoare estimată de 74,7 milioane de lei, iar ofertele sunt așteptate până pe 18 decembrie 2024. 

Scopul principal îl constituie asigurarea educației și formării profesionale inițiale în sistem dual, prin dezvoltarea unui parteneriat cu operatorii economici pentru a adapta educația și formarea profesională la cerințele pieței muncii, potrivit municipalității.

Guvernul a aprobat joi, prin hotărâre, extinderea atribuţiilor caselor de cultură ale studenţilor, instituţii autonome aflate sub autoritatea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Potrivit unui comunicat al ministerului, măsura urmăreşte să sprijine dezvoltarea comunităţii tinerilor şi studenţilor din România printr-o gamă largă de activităţi şi oportunităţi noi.

În România funcţionează în prezent 14 case de cultură ale studenţilor în oraşe precum Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Petroşani, Piteşti, Ploieşti, Reşita, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara, alături de Complexul Cultural Sportiv Studenţesc "Tei" din Bucureşti.

Aceste instituţii aveau până acum ca principală misiune organizarea şi desfăşurarea de activităţi cultural-artistice, educative, turistice, sportive şi recreative dedicate studenţilor, precizează sursa citată.

Prin noua Hotărâre de Guvern, casele de cultură ale studenţilor şi Complexul "Tei" îşi vor extinde atribuţiile, urmând să răspundă unei game mai variate de nevoi şi interese ale tinerilor, care includ:

- Proiecte de voluntariat şi implicare comunitară, evenimente de sănătate mentală, nutriţie, antreprenoriat şi mentorat pentru tineri;

- Organizarea de activităţi culturale, artistice, sportive şi recreative în colaborare cu studenţii, precum şi programe de voluntariat şi antreprenoriat;

- Sprijinirea implementării programelor Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, conform Programului de Guvernare şi strategiei naţionale pentru tineret;

- Dezvoltarea de centre de resurse pentru tineri, inclusiv hub-uri şi centre de tineret;

- Organizarea de tabere pentru copii şi tineri şi pregătirea profesională continuă;

- Parteneriate naţionale şi internaţionale pentru educaţie nonformală, activităţi recreative şi sprijin pentru copii şi tineri;

- Consiliere pentru studenţi şi organizaţiile lor, colaborări cu universităţile şi accesarea de fonduri europene pentru susţinerea iniţiativelor tinerilor;

- Administrarea şi modernizarea infrastructurii proprii şi promovarea activităţilor destinate tinerilor.

" Casele de cultură ale studenţilor şi Complexul "Tei" pot beneficia de subvenţii de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor programelor culturale şi sportive dedicate studenţilor, iar conducerea lor va fi asigurată de un consiliu de administraţie şi un director numit prin concurs. Numărul maxim de posturi finanţate de la buget este de 284, asigurând astfel resursele necesare pentru implementarea noilor atribuţii", se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

Error: No articles to display