Marin Popa

Guvernul a introdus, printr-o ordonanță de urgență, bursele de reziliență, în valoare de 300 de lei pe lună, începând cu anul școlar 2024-2025. De bursa de reziliență vor putea beneficia primii 30% dintre elevii dintr-o clasă care au avut la finalul anului școlar trecut media anuală cel puțin 7,00 și cel mult 9,50.

Bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor revenirii în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.

În ceea ce privește bursa de merit, aceasta se acordă tuturor celor care au cel puțin media anuală 9.50. Cele două burse se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase.

O altă modificare aprobată de Guvern a fost făcută în cazul bursei sociale, prin includerea elevilor cu vârsta de până în 30 de ani, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.

Astfel, de anul viitor, elevii din România pot beneficia de următoarele tipuri de burse:

- bursă de excelență olimpică I – între 750 și 3.000 de lei;

- bursă de excelență olimpică II – 700 de lei;

- bursă de merit – 450 de lei;

- bursă de reziliență – 300 de lei (începând cu anul școlar 2024-2025);

- bursă socială – 300 de lei;

- bursă pentru mame minore – 700 de lei;

- bursă tehnologică – 300 de lei.

Câteva dintre noutățile din metodologie sunt următoarele:

- De bursa de excelență olimpică I și II beneficiază și elevii aflați în mobilitate internațională, pe durata mobilității, dar nu mai mult de anul școlar în care a fost acordată bursa.

- Bursele de merit, reziliență și tehnologice se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale.

- Pentru elevii din anii terminali, bursele sociale se acordă și în perioada primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale.

- Noul termen de plată a bursei este data de 20 a fiecărei luni.

Centrul Militar Județean Galați „General Alexandru Cernat" informează elevii din liceele civile care au absolvit clasele a IX-a şi a X-a că 31 iulie este termenul limită pentru transmiterea în format electronic sau depunerea la sediile colegiilor naționale militare a dosarelor în vederea transferului în colegiile naționale militare.

Locurile libere pentru transfer sunt următoarele:

CNM „Mihai Viteazul”, Alba Iulia:

- 12 locuri în clasa a X-a

- 19 locuri în clasa a XI-a

CNM „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc:

- 3 locuri în clasa a X-a

CNM „Tudor Vladimirescu”, Craiova:

- 13 locuri în clasa a X-a

- 8 locuri în clasa a XI-a

CNM „Alexandru Ioan Cuza”, Constanța:

- 33 locuri în clasa a X-a

- 19 locuri în clasa a XI-a

La CNM „Dimitrie Cantemir”, Breaza :

- 13 locuri în clasa a X-a

- 1 loc în clasa a XI-a.

Admiterea la licență de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a intrat într-o nouă etapă: cea a înscrierilor fizice. Până pe 24 iulie, candidații interesați pot să vină cu dosarele de înscriere la centrele special amenajate la sediile facultăților.

Întreaga listă a acestor centre poate fi văzută AICI.

1.545 de locuri bugetate la licență sunt disponibile pentru Admiterea 2024 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, aproximativ la fel ca anul trecut. La taxă, cele 14 facultăți au la dispoziție 1789 de locuri.

Și pentru admiterea de anul acesta au fost rezervate locuri speciale destinate absolvenților cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială, celor din mediul rural, dar și celor care au absolvit o facultate la UDJG și doresc să o urmeze pe a doua.

Cele mai multe locuri bugetate merg către Facultatea de Medicină și Farmacie (280). Urmează, în ordine descrescătoare: Facultatea de Economia și Administrarea Afacerilor (220), Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică (200), Facultatea de Inginerie (145), Educație Fizică și Sport (120), Facultatea de Inginerie și Agronomie din Brăila (105) și Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie (100).

Facultatea Transfrontalieră dispune, la admiterea din această vară, de 300 de locuri la buget cu bursă, destinate românilor de pretutindeni.

Facultatea de Arhitectură Navală, unică în țară, are pregătite, anul acesta, 55 de locuri la buget, la fel ca Facultatea de Științe și Mediu și Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.

Mai puțin de 100 de locuri bugetate sunt la Drept și Științe Administrative (95), Litere (85) și Arte (30).

Sălile în care se fac înscrierile sunt bine ventilate, au aer condiționat iar candidații primesc apă rece, la nevoie, afirmă reprezentanții universității.

Maria-Isabela Miron este un model de excelență în educație, care a reușit de-a lungul celor două decenii de activitate să redefinească standardele educaționale prin implicare continuă și idei inovatoare, potrivit unui comunicat al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Maria-Isabela Miron este profesoară de istorie la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Galați, iar recent a devenit finalistă a campaniei naționale „Liga Profesorilor Excepționali”. Ea va fi prezentă la evenimentul de premiere – „Gala Profesorilor Excepționali”, care va avea loc joi, 18 iulie, ora 17:00, la Teatrul Metropolis din București.

„Maria-Isabela Miron a transformat colegiul într-un model de bune practici și excelență educațională, promovând abilități de colaborare, leadership și gândire critică. A coordonat numeroase proiecte europene și extrașcolare, atrăgând fonduri semnificative și a oferit elevilor oportunități de dezvoltare profesională și personală. Sub conducerea sa, au fost realizate vizite la instituții europene, consolidând valorile europene și patrimoniul cultural digital.

Profesoara de istorie a fost desemnată Ambasador Erasmus și Ambasador Europeana, implicându-se activ în proiecte care promovează valorile europene. A creat de la zero Centrul Județean de Excelență Galați, unde peste 400 de elevi și cadre didactice își dezvoltă competențele prin proiecte de voluntariat și parteneriate cu instituții universitare și europene.

Dascălul consideră performanța ca fiind un progres continuu, încurajând participarea elevilor la concursuri și olimpiade. Anul acesta, elevii grupei de Robotică FTC au obținut un premiu la Campionatul Mondial de Robotică din Houston, SUA. Elevii pasionați de Creativitate științifică s-au calificat la Olimpiada Internațională, iar toate grupele au obținut premii importante la olimpiade, demonstrând că Centrul își găsește locul în comunitatea gălățeană.

Prin dedicarea și pasiunea sa, Maria-Isabela Miron continuă să inspire elevi și colegi, arătând că educația poate transforma vieți și comunități. Finalista campaniei «Liga Profesorilor Excepționali» este un adevărat model de excelență în educație”, potrivit comunicatului citat.

Ministerul Educației a publicat lista proiectelor admise în urma etapei de evaluare calitativă, înainte de contestații, din cadrul apelului de proiecte „Schemă de granturi pentru construcția de campusuri școlare rurale”.

Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 29,97 milioane de euro.

Prin acest apel de proiecte sunt vizate construcția și dotarea de săli de curs, spații pentru activități de tip școală după școală, săli și terenuri de sport, spații pentru ateliere de practică, laboratoare, spații pentru desfășurarea activităților extracurriculare, spații pentru luat masa/cantine, spații de cazare pentru elevi etc.

Unul dintre cele 8 proiecte admise este „Construire campus școlar rural în comuna Cudalbi, județul Galați”, depus de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Rural Campus Galați și care a primit 72 de puncte.

Facultatea de Arte din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, specializarea Arte Vizuale - Pictură, organizează Ziua Porților Deschise, eveniment care va avea loc, vineri 12 iulie, de la ora 9:00, la sediul din Strada Traian 393A bis, corp T.

În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate lucrările de artă vizuală ale absolvenților programului de masterat, promoția 2024.

„Expoziția reprezintă desăvârșirea cercetărilor masterale și eforturilor creative ale studenților și oferă o incursiune profundă în preocupările și conceptele lor artistice.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire operele a zece tineri artiști talentați: Maricel Blaga, Xenia Paraschiv (Botea), Eleonora Dumitrof, Cornelia Dumitru (Oancea), Cornelia-Camelia Diveică (Ion), Erika Guadagnin, Gabriel Moldoveanu, Horia-Petrică Suceveanu, Valerie-Ștefan Popescu și Andreea Gabriela Tudor. Aceștia își vor expune cele mai recente creații, reflectând diversitatea și profunzimea cercetărilor lor artistice.

Expoziția își propune să pună în valoare eforturile și viziunile artistice ale tinerilor creatori, subliniind procesul lor de materializare a ideilor și conceptelor artistice”, afirmă organizatorii.

A fost semnat contractul pentru modernizarea Grădiniței cu program prelungit nr. 36 din cartierul Țiglina I, cu fonduri obținute prin PNRR, informează Compartimentul de presă al Primăriei Galați.

Principalele lucrări presupun izolarea termică, înlocuirea instalației de încălzire, montarea unei pompe de căldură, modernizarea instalației de iluminat, amenajarea de grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, amenajarea de rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, refacerea finisajelor interioare, refacerea spațiilor verzi cu sistem de irigare și gazon, amenajarea unui loc de joacă dotat cu echipamente etc.

În urma procedurii de licitație publică, contractul de lucrări a fost atribuit firmei Moviland Met SRL.

Valoarea contractului este de 5,126 milioane fără TVA, iar durata lucrărilor este de 10 luni.

Facultatea de Litere din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați găzduieşte, până la sfârșitul lunii iulie, patru bursieri „Eugen Ionescu”, informează instituția de învățământ.

Aceștia sunt studenții Abouelmagd Ahmed Abdelghani şi Mohamed Aly Sharaf Abdelsamad (din Egipt) coordonaţi de prof. dr. Alina Ganea, Ginnie Kougou-Mbougath (din Gabon) şi Mohamed Shehata Hassan Kora (din Egipt), coordonaţi de conf. dr. Ana-Elena Costandache.

Cei patru studenți vor efectua stagii de lucru de doctorat şi postdoctorat la sala de lectură a Bibliotecii Universităţii, unde vor avea acces la fondul de carte, dar mai ales la bazele de date internaţionale, la sala de lectură a Facultăţii de Litere, la Biblioteca franceză „Eugène Ionesco” şi la Biblioteca judeţeană „V. A. Urechia”.

Programul de burse „Eugen Ionescu” este un proiect românesc, iar bursele de mobilitate doctorală şi de cercetare post-doctorală urmăresc facilitarea circulaţiei cercetătorilor în vederea:

- amplificării volumului schimburilor ştiinţifice şi intelectuale;

- creşterii numărului profesorilor şi cercetătorilor francofoni;

- încurajării mobilităţii tinerilor din spaţiul francofon;

- promovării cercetării ştiinţifice în limba franceză pe scena internaţională;

- dezvoltării spaţiului universitar francofon.

Selectarea şi evaluarea candidaţilor s-a realizat pe baza unor criterii academice riguroase, cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), menționează universitatea gălățeană.

Județul Galați se situează pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește rezultatele obținute la examenul de Bacalaureat, cu o rată de promovabilitate de 88,5% a promoției curente și de 83,4% a totalului de candidați.

„Felicitări tuturor absolvenților de liceu din județul nostru pentru rezultatele remarcabile obținute la Bacalaureat! Munca voastră și dedicarea au fost răsplătite, aducându-ne pe locul 2 la nivel național. Suntem extrem de mândri de voi!

Această deosebită realizare ne onorează și demonstrează încă o dată că la Galați învățământul este performant, acest lucru nefiind posibil fără efortul și implicarea profesorilor și sprijinul necondiționat al părinților. Vă mulțumim tuturor pentru contribuția voastră esențială la acest succes!

Elevii cu note de excepție sunt adevărate exemple de excelență și determinare. Le dorim succes în continuare și încredere că pot depăși orice obstacol, atât timp cât sunt ghidați de muncă, seriozitate și perseverență! Cu credință în suflet și cu tot ce au acumulat în anii de liceu, vor păși încrezători spre învățământul superior și vor descoperi noi orizonturi.

Sărbătorim împreună acest succes și ne pregătim pentru noi provocări! Vă dorim tuturor o vară plină de bucurie și momente frumoase! Felicitări!!!”, este mesajul postat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Galați.

Doi absolvenți de liceu din Galați au obținut media perfectă la Bacalaureat: 10. Aceștia sunt Maria Ștefan (Colegiul Național Costache Negri) și Ștefan Nicolas Bratoveanu (Colegiul Național Vasile Alecsandri).

Alți 900 de liceeni gălățeni au obținut medii între 9 și 10.

900 de elevi cu medii de 10, olimpici naționali și internaționali, precum și profesorii cu rezultate foarte bune au fost premiați, joi, la Gala Excelenței în Educație de la Galați, ajunsă în acest an la a patra ediție.

Au fost premiați cu diferite sume de bani 713 elevi cu media 10, 116 olimpici în anul școlar precedent, echipa care obținut locul 2 la Campionatul Mondial de Robotică, precum și 77 de profesori.

De la prima ediție și până acum, la Gala Excelenței în Educație au fost premiați în total peste 2.300 de elevi cu media 10.

Gala Excelenței în Educație este un eveniment inițiat și susținut de Primăria Municipiului Galaţi și mai mulți sponsori, care promovează elevii și profesorii cu rezultate excepționale, unitățile de învățământ, proiectele și organizațiile care au un impact semnificativ asupra sistemului educațional din municipiul Galați.