Marin Popa

A fost lansat în licitație contractul pentru modernizarea Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna” Galați, respectiv a corpului de școală și a atelierului, în cadrul unui proiect cu fonduri europene, informează Primăria Galați.

Principalele lucrări de intervenție vizează reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirilor și a sistemului de încălzire/de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, modernizarea sistemelor de climatizare, înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele LED, repararea elementelor de construcție ale fațadei, repararea trotuarelor de protecție, reabilitarea instalațiilor sanitare, adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități, lucrări de securitate la incendiu, lucrări de consolidare la Corp C4 - Corp școală etc.

„Lucrările vor conduce la reducerea consumului anual de energie finală pentru încălzire cu 86% față de consumul inițial, precum și la o scădere a emisiilor echivalent CO2 cu 73% față de emisiile inițiale”, potrivit unui comunicat al municipalității.

Valoarea estimată a contractului lansat în licitație este de 16,194 milioane lei, iar ofertele pot fi depuse până în data de 9 mai.

Proiectul „Creșterea eficienței energetice - Reabilitarea și modernizarea Colegiului de Industrie Alimentară ”Elena Doamna” Galați - Atelier și Corp Școală”, în valoare de 21 de milioane de lei, cod SMIS 309138, a fost aprobat spre finanțare prin Programul Regional Sud - Est 2021-2027.

Programul „Porți deschise” al operatorului regional Apă Canal SA Galați a adus în Săptămâna Verde sute de elevi dornici să descopere cum se „fabrică” apa potabilă și ce se întâmplă cu apa murdară, cum devine ea, din nou, curată, informează societatea.

În această săptămână, Apă Canal a avut oaspeți la Uzinele de Apă Galați și Tecuci și la Stația de Epurare a Apelor Uzate Tecuci.

Obiectivele din Tecuci au fost vizitate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Matca (nouă clase), iar la Uzina de Apă Galați au venit în vizită două clase de la Școala Gimnazială nr. 28 Galați.

„Prin acțiunile derulate de Societatea Apă Canal Galați în parteneriat cu instituțiile de învățământ, sperăm să contribuim nemijlocit la conștientizarea tinerei generații în ceea ce privește rolul și importanța apei, protejarea mediului înconjurător și respectul pentru natură. Responsabilitatea socială reprezintă un important aspect al acțiunilor de relații publice în cadrul programelor «Porți deschise» sau al parteneriatelor cu unitățile de învățământ, oferindu-ne posibilitatea ca valorile Apă Canal să poată fi imprimate generațiilor tinere, care vor constitui utilizatorii de mâine ai serviciilor noastre”, potrivit unui comunicat al operatorului.

Consiliul Județean Galați a alocat un ajutor de 150.000 lei pentru refacerea școlii gimnaziale din satul Malu Alb, comuna Drăgănești, unitate care a fost afectată, în noaptea dintre 30 și 31 martie, de un incendiu provocat de o mână criminală.

„E greu de imaginat ce a fost în sufletul copiilor, a profesorilor, a părinților, când au văzut că școala la care țineau atât de mult a fost, în miez de noapte, cuprinsă de flăcări. Au ars articole de mobilier și recuzită școlară, iar clădirea a suferit stricăciuni din cauza degajărilor de fum și a intervențiilor pentru stingerea flăcărilor.

În urma cercetărilor făcute de pompieri și polițiști, făptașul a fost prins și va răspunde în fața legii. Dar nu puteam să lăsăm ca viața și educația copiilor care învățau la această școală să fie afectate de inconștiența unei persoane certate cu cele mai elementare norme de conviețuire socială”, afirmă președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Sumele alocate școlii din satul Malu Alb vor fi puse la dispoziția Primăriei din Drăgănești și vor fi folosite pentru repararea spațiilor afectate de incendiu și pentru reluarea cât mai rapidă a cursurilor în condiții normale, de perfectă siguranță.

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat etapa județeană a Concursului Național „Știu și aplic – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii”, în cadrul unui parteneriat dintre Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați și Inspectoratul Școlar al Județului Galați. Unitatea de învățământ organizatoare în județul Galați a fost, ca de fiecare dată, Liceul Tehnologic „Carol I”, informează ITM Galați.

Concursul a debutat cu proba teoretică, susținută pe o platformă electronică, la care au participat simultan 1.620 de elevi din 37 de județe. Din Galați au participat 78 de elevi.

Proba practică s-a desfășurat în fiecare unitate de învățământ organizatoare. În cadrul acesteia, elevii au identificat riscurile asociate unor activități desfășurate la locuri de muncă, precum și echipamentul individual de protecție necesar pentru prevenirea acestor riscuri.

Etapa națională a concursului se va desfășura în perioada 23-25 mai, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași, unde vor participa echipele care au obținut locul I la etapa județeană. 

Echipele din Galați care au obținut locul I la cele cinci secțiuni ale concursului sunt:

- Învățământ profesional: Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”,

- Tehnologic Ciclu Inferior: Liceul Teoretic „Sfânta Maria”,

- Tehnologic Ciclu Superior: Liceul  Tehnologic „Paul Dimo”,

- Teoretic Ciclu Inferior: Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”,

- Teoretic Ciclu Superior: Liceul Tehnologic „Carol I”.

Potrivit ITM Galați, concursul „Știu și aplic” este un instrument educativ privind securitatea și sănătatea în muncă și a demonstrat, în decursul anilor, că poate contribui la educarea tinerilor în domeniul securității și sănătății în muncă, la nivelul învățământului preuniversitar, potrivit organizatorilor.

Inspectoratele școlare au stabilit săptămâna de vacanță din perioada 9 februarie – 1 martie a anului școlar viitor (2025-2026), așa-numita vacanță de schi.

Conform Ministerului Educației, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Galați a ales pentru vacanță perioada 23 martie – 1 februarie 2026. În imagine se pot vedea intervalele alese pentru fiecare județ, așa cum au fost comunicate către minister.

Cursurile anului școlar 2025-2026 vor începe pe 8 septembrie 2025 și se vor încheia pe 19 iunie 2026.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, cursurile se încheie la data de 5 iunie 2026. Pentru clasa a VIII-a, cursurile se încheie la data de 12 iunie 2026

Cu sprijinul Consiliului Județean, aproape 500 de elevi de excepție, profesori, însoțitori și membri ai juriului din întreaga țară au avut posibilitatea de a participa, la Galați, în perioada 6-11 aprilie, la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice, clasele IX - XII.

Galațiul se mândrește deja cu performanțele tinerilor talentați de la Liceul de Artă ”Dimitrie Cuclin”. Dar, prin organizarea acestei Olimpiade Naționale, Galațiul a fost, timp de o săptămână, ”capitala tinerilor muzicieni”, fiind prezenți reprezentanți a nu mai puțin de 38 de licee de artă din țară.

„În urma parteneriatului încheiat între Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar Județean Galați am alocat aproape 77.000 lei pentru buna desfășurare a competițiilor, inclusiv pentru răsplătirea celor mai valoroși elevi prin acordarea a 50 de premii speciale, în valoare totală de aproximativ 15.000 lei. Astăzi, cei mai talentați dintre tinerii muzicieni au primit aceste premii și aplauze la scenă deschisă în cadrul Festivității de Premiere și a Galei Laureaților, desfășurată în Sala Aula Magna a Universității ”Dunărea de Jos” din Galați. Îi felicităm pe toți participanții, le urez acestor tineri minunați succes în continuare și cât mai multe realizări în activitatea artistică!”, a spus președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Facultatea de Inginerie, prin Departamentul Ingineria Fabricaţiei, organizează vineri, 11 aprilie, Concursul Tehnic „Mihai Honorius Teodorescu”.

Evenimentul se adresează elevilor din învățământul liceal (tehnic și teoretic) din regiunea Sud-Est (județele Galați, Brăila, Buzău, Tulcea și Vrancea) și își propune să descopere și să promoveze elevii pasionați de știință și tehnologie, dar și apropierea acestora de mediul universitar și creșterea interesului pentru competiție și performanță.

Concurs este organizat pe două secțiuni:

Secțiunea A - se adresează elevilor care studiază la liceele cu profil tehnic, clasele a XI-a şi a XII-a, din domeniile mecanic, electromecanic, electric, electronic și automatizări și constă într-o probă de evaluare a cunoștințelor teoretice tehnice, prin rezolvarea unui test cu 30 de itemi, într-un timp prestabilit.

Secțiunea B - creativitate științifică, include elaborarea și realizarea unor proiecte din domeniile: inginerie mecanică, sisteme automate, sisteme autonome sau controlabile la distanță, ce îmbină partea mecanică și/sau electrică și/sau electronică, reciclare, economie circulară și se adresează elevilor care studiază la liceele cu profil tehnologic și teoretic din clasele a IX- XII-a.

Concursul este dedicat regretatului profesor Mihai Honorius Teodorescu, care a fost și rămâne o personalitate academică impresionantă, potrivit organizatorilor.

Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați organizează, în perioada 7–11 aprilie, evenimentul SportsFEST UGAL, o competiție sportivă inter-facultăți dedicată studenților pasionați de mișcare, competiție și fair-play.

Studenții din cadrul Universității „Dunărea de Jos”  din Galați concurează în cadrul a cinci discipline sportive: fotbal, baschet, volei, tenis de masă și tenis de câmp. La eveniment s-au înscris peste 300 de studenți, reprezentând toate cele 14 facultăți ale universității.

11 aprilie va fi ziua finalelor, urmată de festivitatea de premiere pentru cele cinci discipline, în cadrul căreia vor fi recompensați cei mai buni participanți.

Scopul principal al acestui eveniment este promovarea unui stil de viață sănătos, prin încurajarea activității fizice și a implicării studenților în activități sportive, într-un mediu competitiv dar prietenos.

Consiliul Județean Galați a semnat contractul pentru achiziționarea a încă 30 de microbuze hibrid noi, pentru transportul elevilor din comunele județului Galați.

„Odată cu această investiție - în valoare de 30 milioane de lei, cu fonduri atrase de Consiliul Județean de la Administrația Fondului pentru Mediu - absolut TOATE comunele din județul Galați vor beneficia de microbuze sigure, confortabile și ecologice pentru transportul elevilor! Vă reamintim, de curând am dotat 27 localități cu 29 de microbuze electrice, investiții prin PNRR, iar alte 3 microbuze au fost achiziționate prin Ministerul Dezvoltării.

Facem aceste investiții pentru că trebuie să asigurăm accesul la educație pentru toți copiii din județul Galați. Oriunde ar locui, chiar și în zonele mai izolate, distanța sau mijloacele de transport nu trebuie să fie o piedică pentru elevi în a ajunge la școală, să învețe carte și să-și croiască un viitor plin de realizări”, afirmă Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Din noua serie, câte un microbuz hibrid pentru transportul școlar va ajunge în localitățile: Bălășești, Băleni, Brăhășești, Cosmești, Cuca, Cudalbi, Drăgușeni, Frumușița, Grivița, Ivești, Jorăști, Liești, Matca, Movileni, Munteni, Nicorești, Pechea, Piscu, Poiana, Rădești, Scânteiești, Șendreni, Slobozia Conachi, Suceveni, Suhurlui, Țepu, Tulucești, Valea Mărului, Vânători, Vlădești.

Cele 30 de microbuze hibrid combină un motor electric cu un motor pe combustibil clasic, pentru costuri cât mai mici în exploatare, autonomie crescută și o reducere semnificativă a poluării (normă Euro 6).

Fiecare microbuz va putea transporta 16 elevi, existând facilități inclusiv pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, dar și sisteme de siguranță în trafic suplimentare, special concepute pentru transportul copiilor.

În total, investițiile Consiliului Județean pentru asigurarea unui transport școlar la cele mai moderne standarde pentru elevii gălățeni se ridică la 70 milioane de lei, echivalentul a 14 milioane de euro.

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice Muzicale, a avut loc luni, 7 aprilie, în Aula Magna a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Olimpiada este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Galați și Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin".

Competiția reunește peste 40 de cadre didactice și 380 de elevi ce provin din 38 de unități de învățământ din întreaga țară.