Corpurile A și B ale Grădiniței cu program prelungit nr. 9 din Galați vor fi reabilitate și eficientizate energetic, după ce municipalitatea a obținut fonduri prin Programul Regional Sud-Est 2021-2027.
Grădinița este situată pe strada Constructorilor nr. 14, este alcătuită din două corpuri de clădire și are regim de înălțime S+P+1E.
Prin proiect se prevede reabilitarea și eficientizarea energetică a ambelor corpuri de clădire prin realizarea în principal a următoarelor lucrări: termoizolarea fațadelor; înlocuirea tâmplăriei interioare și exterioare; refacerea/modernizarea instalațiilor sanitare, electrice și termice (inclusiv montare pompe de căldură) și a sistemului de ventilație; refacerea finisajelor interioare și exterioare; amenajarea spațiilor verzi etc.
Investiția are o valoare totală estimată de 11,6 milioane de lei, iar ofertele sunt așteptate până pe 29 ianuarie.
Școala Gimnazială nr.29 Galați a anunțat sfârșitul proiectului „Recycle Tonomat”, finanțat prin programul Start ONG, lansată de Kaufland Romania și implementată de Asociația Act for Tomorrow.
„Educația ecologică este importantă în formarea generațiilor viitoare dacă ne dorim să trăim pe o planetă în care natura să prospere și oamenii să se poată bucura de ape curate și un aer sănătos.
Școala noastră se implică în formarea tinerei generații în direcția protecției mediului și a curățării acestuia de deșeuri, principala amenințare, prin utilizarea dispozitivelor IOT și a roboților. Studiem astfel de dispozitive existente în acest moment la supermarket-uri și ne punem în practică ideile noastre proprii ajutați de motoare și senzori”, potrivit unui comunicat remis de reprezentanții școlii gălățene.
În cadrul proiectului, elevii de la Școala 29 au învățat să construiască din piese de Lego mai multe tipuri de roboți autonomi, care pot fi utilizați pentru monitorizarea calității aerului, apei sau a solului dar și pentru colectarea deșeurilor de pe suprafața apei. Toate aceste dispozitive, însă, nu ar fi decât simple echipamente, dacă motoarele și senzorii lor nu ar fi programați să îndeplinească sarcini specifice.
„Prin îmbinarea fericită a celor două domenii, robotica și ecologia, copiii dobândesc noțiuni de programare, electronică, programare, învață să lucreze în echipă, li se stimulează gândirea critică și colaborarea, li se cultivă respectul pentru mediu și resursele sale”, potrivit comunicatului.
Proiectul „Recycle Tonomat” este un proiect finanțat prin ințiativaStart ONG, un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro.
Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituţiilor non-administrative şi grupurilor informale/ de iniţiativă.
Elevii se vor întoarce la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa de iarnă.
Următoarea vacanţă prevăzută de calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei va avea o săptămână şi va avea loc în perioada 10 februarie – 2 martie, condorm deciziilor inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
Cursurile se vor desfăşura apoi până la vacanţa de Paşti, programată în perioada 18 aprilie – 27 aprilie.
Anul şcolar 2024 – 2025 se va încheia pe 20 iunie, când va începe vacanţa de vară, care se va încheia pe 7 septembrie.
Programele naţionale „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
CFR Călători informează că, începând cu data de 1 ianuarie, studenții înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România cărora li s-au emis și vizat pe anul universitar în curs, de către institutiile de învătământ respective, legitimații de student pentru reducere sau gratuitate la transport, beneficiază pe teritoriul României de tarif redus cu 90% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri clasa a 2-a numai pe distanța/ rutele dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ superior la care studentul este înmatriculat .
Până la aprobarea unor norme de aplicare și actualizarea aplicației online, biletele sau abonamentele cu reducere pentru studenți se vor putea procura numai de la casele de bilete din stațiile de cale ferată și agențiile de voiaj CFR.
Dacă stația de urcare nu are casierie CFR Călători sau îmbarcarea se face în afara orelor de program al caselor de bilete, biletele cu reducere pentru studenți se vor procura și din tren, dacă se solicită imediat după urcare.
La procurarea legitimațiilor de călătorie cu reducere pentru studenți va fi necesară prezentarea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport, în original, pe care să existe evidențiată localitatea în care se află instituția de învățământ, și a actului de identitate din care să reiasă domiciliul beneficiarului.
Clubul de Robotică ByteForce al Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, organizează în perioada 3-5 ianuarie, evenimentul „Marea Unire a Roboticii, ediția a II-a”. Acesta va avea loc în holul central al Universității (strada Domnească nr. 47) și promite să fie o adevărată celebrare a tehnologiei, creativității și colaborării, afirmă organizatorii.
Evenimentul face parte dintr-un proiect amplu intitulat „Participarea Clubului de Robotică ByteForce CNVA Galați în sezonul competițional First Tech Challenge România 2024-2025”. Proiectul are ca obiective dezvoltarea competențelor STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) și promovarea roboticii în comunitate printr-un cumul de activități tehnice, competiționale și educative.
Principala atracție a evenimentului va fi turneul de robotică, în care echipele participante din România și Republica Moldova vor avea ocazia să-și demonstreze abilitățile tehnice și strategice, testând performanțele roboților construiți în sezonul #9 INTO THE DEEP. Fiecare echipă va încerca să acumuleze mai multe puncte decât adversarii în timpul meciurilor palpitante.
Ziua de 4 ianuarie va fi dedicată meciurilor de calificare, iar pe 5 ianuarie vor avea loc meciurile eliminatorii, culminând cu desemnarea alianței câștigătoare și festivitatea de premiere.
Pe lângă meciurile intense, echipele participante sunt încurajate să organizeze standuri tematice prin care să-și prezinte activitatea, proiectele și perspectivele oferite de robotică. Publicul larg va avea ocazia să descopere lumea fascinantă a roboticii și să interacționeze cu tinerii pasionați de tehnologie. De asemenea, echipele pot forma galerii vibrante care vor inspira și susține meciurile din „Sala Pașilor Pierduți” a UDJ Galați.
Festivitatea de deschidere este programată sâmbătă, 4 ianuarie, începând cu ora 10:30.
Prin „Marea Unire a Roboticii”, organizatorii și-au propus să evidențieze rolul important al orașului Galați în susținerea dezvoltării științifice și tehnologice. Acest eveniment oferă elevilor posibilitatea de a-și dezvolta abilități esențiale precum lucrul în echipă, gândirea critică și rezolvarea problemelor complexe, pregătindu-i pentru viitor.
Evenimentul este deschis publicului larg și reprezintă o ocazie excelentă pentru comunitate de a explora fascinanta lume a roboticii și de a sprijini tinerii inovatori.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat luni că a depus la Guvern o petiţie cu 35.000 de semnături prin care se solicită eliminarea din proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 a prevederilor care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenţi.
Totodată, organizaţia a transmis, duminică dimineaţă, către premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, argumentele şi justificările referitoare la necesitatea de a menţine nemodificate prevederile articolului 128 din Legea nr. 199/2023 aplicate până în prezent.
Alianţa a solicitat şi organizarea unei întâlniri de urgenţă, înaintea desfăşurării şedinţei de Guvern de luni pentru adoptarea proiectului de act normativ, între reprezentanţii studenţilor şi membrii Executivului, pentru a discuta în mod direct despre importanţa reducerii de 90% la transportul feroviar pentru studenţi.
Ultima formă a proiectului de OUG privind tăierile de fonduri bugetare în 2025, care va intra acum în negocierile din coaliţia de guvernare şi, zilele următoare, prevede, printre altele, și reduceri la facilitățile de transport acordate studenților.
Conform documentului obţinut de Profit.ro, „ordonanța trenuleț” va aduce reduceri limitate pentru transportul studenţilor şi alte categorii de facilităţi sociale.
Astfel, studenţii ar putea primi reducere de 90% pentru transport rutier şi feroviar doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ.
Reducerea la transport local în comun şi transportul cu metroul va fi de 50%.
Programul de guvernare al Coaliției formate din PSD, PNL, UDMR și minorități prevede asigurarea unei mese sănătoase în fiecare școală din țară până în anul școlar 2029-2030, cu extinderea progresivă a programului și atingerea pragului de un milion de beneficiari în anul 2025. Însă, în proiectul ordonanței-trenuleț pe care trebuie să o aprobe noul guvern până la finalul acestui an, ținta de un milion de beneficiari la acest program este amânată pentru anul 2026, informează HotNews.
Programul Național „Masă sănătoasă” constă în acordarea zilnică, masă caldă gratuită sau un pachet alimentar, atunci când masa caldă nu poate fi asigurată. Costul este în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar.
Legea Educației 198/2023 face referire la programul „Masă sănătoasă” la art. 77, alin (4) în care se spune că cel puțin un milion de copii ar fi trebuit să fie beneficiari direcți încă din anul școlar trecut (2023-2024).
Totuși, în recentul proiect al ordonanței de urgență cu măsurile fiscale care va trebui adoptată de noul guvern până la sfârșitul acestui an (așa numită ordonanță trenuleț) această țintă este prorogată pentru 1 ianuarie 2026, aspect semnalat prima dată de EduPedu.ro.
Ministerul Educației, Asociația OvidiuRo și Asociația Toți Copiii Citesc au lansat un protocol pentru dezvoltarea literației timpurii și cultivarea obiceiurilor de lectură. Acest program, dedicat învățătorilor și elevilor de la clasa pregătitoare, sprijină descoperirea bucuriei lecturii și facilitează accesul la resurse educaționale valoroase.
Inspectoratul Școlar Județean 9ISJ) Galați explică ce presupune acest protocol în județul Galați:
- Prima carte a ajuns la profesori! Învățătorii care predau la clasa pregătitoare au primit deja prima carte din program, „Cal la mal”, o resursă importantă pentru activitățile de lectură și literație timpurie.
- Formare pentru învățători – Acces la un curs online pentru dezvoltarea competențelor de literație, disponibil pe: https://toticopiiicitesc.ro/curs-online/.
- Acces la resurse specializate – Materiale și instrumente pentru dezvoltarea obiceiurilor de lectură, disponibile pe: https://toticopiiicitesc.ro/biblioteca/.
- Insule de lectură – Amenajarea unor spații prietenoase în școli, dedicate lecturii.
- Povestea de Vineri – Activități precum prelectura, lectura propriu-zisă și postlectura, care transformă poveștile într-un instrument de învățare.
- Evenimente speciale:
- Invitatul lunii – Profesori, părinți sau elevi sunt invitați să citească alături de cei mici.
- Ziua Internațională a Cărților pentru Copii – O sărbătoare care promovează lectura în rândul elevilor.
- Expoziția finală – Elevii creează coperți originale pentru cărțile lor preferate, punând în valoare imaginația.
Protocolul este important pentru că profesorii joacă un rol esențial în formarea obiceiurilor de lectură ale copiilor. Resurse precum „Cal la mal” sunt instrumente puternice care îi ajută să transforme lectura într-o experiență captivantă pentru elevii de la clasa pregătitoare, potrivit ISJ Galați.
Ministerul Educației a publicat lista olimpiadelor și concursurilor internaționale recunoscute de Ministerul Educației pentru care se poate echivala proba scrisă de la examenul național de bacalaureat – 2025.
Față de anul trecut, a fost introdusă în listă Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată. O altă noutate constă în posibilitatea echivalării premiului de la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică fie cu proba scrisă la Matematică, fie cu cea la Fizică.
Lista completă a olimpiadelor și concursurilor internaționale pentru care se poate echivala proba scrisă de la Bacalaureat este disponibilă AICI.
Primele probe, cele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat 2025, se desfășoară între 27 ianuarie și 7 februarie.
Probele scrise vor avea loc în perioada 10-16 iunie.
Error: No articles to display